V Bratislave štartuje historicky prvý festival rómskeho jedla

BRATISLAVA - Vo vybraných reštauráciách a puboch hlavného mesta v pondelok 8. apríla štartujú dni rómskeho jedla - Gipsy food festival, počas ktorých môžete do nedele 14. apríla ochutnať typické špaciality z tejto kuchyne.

Organizuje ho Občianske združenie Divé maky po prvýkrát pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorým pripadá na 8. apríl.

Zapoja sa napríklad reštaurácie El Gaucho, San Marten, Čajovňa Pohoda či Štefánka.

Festival chce verejnosti všetkými zmyslami priblížiť rómsku životnú filozofiu, kultúru či zvyky.
"Tradičné rómske pokrmy upadajú do zabudnutia, pritom ale práve rómska kuchyňa je pestrá a nesie pečať všetkých krajín, ktorými tento národ v minulosti prechádzal,” hovorí Vladislava Dolníková, zakladateľka združenia.

Milujete rómsku hudbu? Navštívte v lete Gypsy Fest

Skromné, avšak výnimočne chutné a sýte rómske pokrmy sa pripravujú predovšetkým z múky, zemiakov, strukovín, mliečnych výrobkov, vnútorností a údenín.

V minulosti rómske kuchárky odmieriavali suroviny obsahom nádob či počtom dlaní. Pri príprave tradičných jedál sa týmto spôsobom odmeriavajú suroviny aj dnes, čo svedčí o ich dobrom odhade a kuchárskom umení.

Viac na www.divemaky.sk.

Zdroj: OZ Divé maky

Red Kult
 

Diskusia

Najčítanejšie